Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δήλωση του ΥΠ.ΕΞ. Δ. Δρούτσα ο οποίος ανέφερε ότι «Η έννοια της ΑΟΖ δεν έχει σχέση με την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου και απλά έχει γίνει της μόδας να συζητάμε το θέμα»,
Ουσιαστικά για αδιευκρίνιστους λόγους η Ελλάδα αρνήτε να οριοθετήσει την ΑΟΖ της στην οποία θα μπορούσε ανενόχλητη να διεξάγει έρευνες για την ανεύρεση ορυκτού πλούτου .
Το πρόβλημα είναι βαθύτερο απο αυτό που φαίνεται διότι το 2008 η Τουρκία είχε εκδώσει την ναυτική αγγελία NAVTEX 545/8 στην οποία ορίζει ως περιοχή δικαιοδοσίας της για γεωφυσικές έρευνες ένα μεγάλο ορθογώνιο τμήμα νότια του Καστελόριζου .
Αυτός ο χώρος ανήκει θεωρητικά στην Ελληνική ΑΟΖ αλλά από την στιγμή που η Ελλάδα επιμένει στην μη επικύρωση της ΑΟΖ της η Τουρκία νομιμοποίητε να την ερευνά .
Έτσι πρίν από δύο περίπου μήνες για λογαριασμό της Τουρκίας εστάλη στην περιοχή το Νορβηγικό ερευνητικό πλοίο [ Malene Οstervold ] προς αναζήτηση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου , ενώ η αντίδραση απο την Ελλάδα για αυτή την ενέργεια υπήρξε ιδιαίτερα ασθενής .
[ το ερευνητικό πλοίο Malene Ostervold ]
Η Τουρκία έχει ερμηνεύσει ως δικό της χώρο την περιοχή του Καστελόριζου καθώς και άλλες περιοχές της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο νότιο και ανατολικό Αιγαίο κάτι που ανεπίσημα φαίνεται να αποδέχεται και η Ελλάδα .
Η περιοχή του Καστελόριζου είναι ιδιαίτερα σημαντική διότι εκεί βρίσκονται τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου τα οποία υπολογίζονται σε αρκετά τρισ. κυβικά μέτρα .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου