ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Επιμέλεια κειμένου: Ρένα Τζωράκη – Μανουκάκη
Έφυγε τα ξημερώματα του Σαββάτου 19.11.2011 από τη ζωή, σε ηλικία 71 ετών, ο καθηγητής Νεοκλής Σαρρής μια προσωπικότητα, που την θεωρώ αρκετά σημαντική, για τον τόπο μας, ειδικά αυτές τις δύσκολες εποχές που διανύουμε…
Ο Νεοκλής Σαρρής ήταν καθηγητής της Κοινωνιολογίας της Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και ήταν απόφοιτος της Μεγάλης του Γένους Σχολής.
Σπούδασε στα Πανεπιστήμια Κωνσταντινούπολης, Αθηνών και Γενεύης. Διετέλεσε σύμβουλος επί των πολιτικών υποθέσεων του Αοιδίμου Οικουμενικού Πατριάρχου Κυρού Αθηναγόρα. Διαδέχθηκε τον Ιωάννη Ζίγδη στην Προεδρία της Ένωσης Δημοκρατικού Κέντρου (ΕΔΗΚ).
Έχει διατελέσει καθηγητής παραγωγικών και ανωτέρων Σχολών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Ως πολιτικός αναλυτής και αρθρογράφος ασχολούταν ιδιαίτερα με τα ελληνοτουρκικά θέματα.
Η κηδεία θα γίνει την Τρίτη και ώρα 15.00 από το Α΄ Κοιμητήριο Αθηνών
Αναδημοσιεύουμε από το site ΑΝΤΙΒΑΡΟ στην Ιδιωτεία το παραπάνω κείμενο του καθηγ. Παναγ.Ηφαιστου ως το ακριβές ψυχογράφημα του εκλιπόντος
Παναγιώτης Ήφαιστος: Νεοκλής Σαρρής - Η αποβίωση ενός μεγάλου ανθρώπου
Τον Νεοκλή θα τον θρηνήσει η οικογένειά του και θα λείψει στο αμούστακο παιδί του. Θα λείψει και σε όσους από εμάς έτυχε να τον γνωρίσουμε από κοντά και νοιώσαμε την ανθρωπολογική του βαθύτητα, τη δύναμη του πνεύματός του και τον τίμιο και ακέραιο χαρακτήρα του. Θα λείψει όμως και από όσους τον γνώρισαν σαν πανεπιστημιακό δάσκαλο, σαν πνευματική μορφή και σαν μοναδικά εμβριθή γνώστη της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής σε δύσκολα πεδία όπου η γνώση σπανίζει και οι γνώμες κυριαρχούν. Όλοι όσοι τον γνωρίσαμε θα θυμόμαστε αυτό που συνολικά ήταν: Μια μεγάλη ανθρώπινη μορφή και ένα σπανίζων είδος προικισμένου φορέα της μακραίωνης ελληνικότητας.
Δύο λόγια μόνο θα πω όπως τον γνώρισα ως ακαδημαϊκό, ως άνθρωπο και ως φίλο. Συναντηθήκαμε πριν δύο περίπου δεκαετίες, όταν εντάχθηκα στο Πάντειον Πανεπιστήμιο όπου και αυτός δίδασκε. Ακαριαία με εντυπωσίασε η ευθύτητά του, η ειλικρίνειά του, η καλοσύνη του και η βαθιά πρωτογενής και βιωματική συνάμα και ακαδημαϊκή γνώση της Τουρκίας. Επίσης ο μετριοπαθής του χαρακτήρας και η μετριοφροσύνη του. Συνδυασμός προτερημάτων που δεν συναντάς εύκολα. Περισσότερο με εντυπωσίασε το γεγονός ότι ακόμη και γι’ αυτούς που του επιτίθονταν ανελέητα και άδικα δεν ένοιωθε μίσος. Λίγη πίκρα μόνο, συμπάθεια για την κατάντια τους και ετοιμότητα να συζητήσει μαζί με όλους και για όλα.
Πιο καλά, αν όχι πολύ καλά, τον γνώρισα όταν έκανε την επιμέλεια του βιβλίου του Αχμέτ Νταβούτογλου, Στρατηγικό Βάθος. Η διεθνής θέση της Τουρκίας το οποίο εγώ μεν πρότεινα να κυκλοφορήσει στην ελληνική γλώσσα, πλην τη μετάφρασή του ο Νεοκλής επιθυμούσε διακαώς. Πέραν της γνωστής θέσης «να γνωρίσουμε τον αντίπαλό μας» οι λόγοι είναι βαθύτεροι. Πρωτίστως ήθελε οι συμπατριώτες του να ακούσουν από έναν κορυφαίο τούρκο ηγέτη και ακαδημαϊκό αναλυτή τα ίδια πράγματα που ο ίδιος επί δεκαετίες τους έλεγε, όταν ανάλυε την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.
Ο Νεοκλής Σαρρής εδώ και πολλές δεκαετίες πρόσφερε στους νεοέλληνες κάτι ανεκτίμητο: Μια βαθιά, μοναδικά εξειδικευμένη και απίστευτα ακριβής γνώση της διαδρομής, της συγκρότησης, του χαρακτήρα, της φυσιογνωμίας και του τρόπου σκέψης των Τούρκων. Λαό που όχι μόνο δεν μισούσε αλλά και που ένοιωθε πως, αν και βαθύτατα Έλληνας, ο ίδιος υπήρξε γέννημα θρέμμα της ταραχώδους, αντιφατικής και τραγικής πορείας του νεοτουρκικού κράτους. Μαζί τους μεγάλωσε, βίωσε την τουρκική κοινωνία και τις αντιθέσεις της και μελέτησε επιστημονικά τη συγκρότησή της και την εξέλιξή της. Τελικά, όπως οι περισσότεροι Έλληνες της Ανατολής ξεριζώθηκε και βρέθηκε στο νεοελληνικό κράτος. Είχε την πνευματική και ηθική δύναμη, εν τούτοις, να μην βλέπει εχθρικά τον τουρκικό λαό. Παρέμεινε φίλος με όσους τούρκους γνώριζε και επικοινωνούσε συχνά μαζί τους. Ο Σαρρής ουσιαστικά βίωσε απέραντα την αντιφατική συγκρότηση του νεοτουρκικού κράτους, την επικινδυνότητά του, την ποικιλόμορφη ανθρωπολογική σύνθεση της κοινωνίας του και τις τραγικές αντιθέσεις της αλλά και τις συγγένειες μαζί μας. Αναμφίβολα, ο Νεοκλής Σαρρής όσο κανείς άλλος ήταν σπάνιος γνώστης της διαφοροποιημένης ανθρωπολογικής δομής του λαού του νεοτουρκικού κράτους και των ιδιομορφιών της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.
Τα δύο τελευταία χρόνια και κυρίως στη φάση της επιμέλειας του Στρατηγικού Βάθους είχαμε πολύωρες συζητήσεις, οπότε και τον κατάλαβα βαθύτερα και πλατύτερα. Ο Νεοκλής Σαρρής, συνθέτοντας με μοναδικό και απαράμιλλο τρόπο βιωματική γνώση και ακαδημαϊκή γνώση, πολλές φορές μου εξιστορούσε τη διαδρομή των προπάππων του, της οικογένειάς του, των φίλων του στη Μικρά Ασία μέχρι και τον ξεριζωμό τους. Μεταξύ σοβαρού και αστείου του πρότεινα να του πάρω συνέντευξη για να γράψω την προσωπική και πολιτική βιογραφία του. Θα άξιζε τον κόπο γιατί ο Νεοκλής Σαρρής, πνευματικά, βιωματικά και γνωστικά, κυριολεκτικά ενσάρκωνε τη νεότερη ιστορία των νεοελλήνων.
Ο Νεοκλής μιλούσε πάντοτε ισορροπημένα, δίκαια, σωστά και με ακρίβεια που τσάκιζε κόκκαλα. Έλαχε να βρεθώ μαζί του με τούρκους φίλους του και συναδέλφους του. Με άφησε άφωνο ο σεβασμός των Τούρκων για τον Σαρρή. Τον θεωρούσαν τον καλύτερο τουρκολόγο. Αυτό όμως ήταν και το πρόβλημα στην προσωπική και ακαδημαϊκή παρουσία του στο νεοελληνικό κράτος. Τα εγχώρια καθωσπρέπει τρωκτικά, τα ίδια που τελικά κατέστρεψαν το νεοελληνικό κράτος, τον κτυπούσαν ασταμάτητα και ανελέητα. Μιλούμε για τα γνωστά σε όλους μας τρωκτικά στα ποικίλα πεδία της πολιτικής, της επικοινωνίας και της δήθεν επιστήμης που δεν ήθελαν μια τέτοια φωνή να ακούγεται. Το εγχώριο ξενοκρατικό σύστημα που υιοθετούσε μια καταστροφική κατευναστική στάση απέναντι στην Άγκυρα, δεν ήθελε να ακούγεται η φωνή του Σαρρή. Ανθρώπους όπως τον Σαρρή η συμβατική σοφία επιχειρεί πάντοτε να τους κλείσει το στόμα. Είναι όμως σαν να προσπαθεί κανείς να δέσει έναν γίγαντα με κλωστές. Δεν κατάφεραν να τον καταδικάσουν σε σιωπή. Μόνο δολοφονούσαν τον χαρακτήρα του νυχθημερόν και είναι αλήθεια μερικές φορές τον εκνεύριζαν. Ο Νεοκλής παρέμεινε πάντα ο ίδιος: Ένας εγγενώς ήπιος άνθρωπος, γεμάτος καλοσύνη για όλους, ταυτόχρονα δυνατός, αδέκαστος και ακλόνητος, κύρια έγνοια του οποίου ήταν να διατυπώνει απερίφραστα εδραία και αληθή επιχειρήματα και να μην αδικεί κανέναν.
Μεγάλες ανθρώπινες μορφές όπως ο Νεοκλής Σαρρής, όταν αποχωρούν από τον γήινο κόσμο, συνεχίζουν να είναι μαζί μας με το πνεύμα τους, την πανίσχυρη προσωπικότητά τους και τις βαθυστόχαστες αναλύσεις τους. Η επιβλητική παρουσία του Νεοκλή Σαρρή ήταν πάντα ζωντανή και δυνατή και έτσι θα συνεχίσει να είναι. Ο Νεοκλης Σαρρής θα είναι πάντα μαζί μας. Καλό ταξίδι Νεοκλή.
S
- Τα “περήφανα γηρατειά” από το σλόγκαν εκείνο του Ανδρέα Παπανδρέου μετατρέπονται σε «ταπεινωμένα γερόντια!» ,από τις εντολές της Τρόικας!
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ισοτιμίας η νέα δανειακή σύμβαση που αποφασίζεται αυτές τις ημέρες με την τρόικα περιλαμβάνει μείωση συντάξεων κατά 20%, θέσπιση ενιαίας σύνταξης σε όλα τα Ταμεία που δεν θα υπερβαίνει τα 350 ευρώ και ανώτερη στα 2.000 ευρώ καθώς και ενσωμάτωση των ασφαλιστικών Ταμείων στο ΙΚΑ.
Το ρεπορτάζ αναφέρει πως οι δανειστές θεωρούν ότι τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί ήδη με τον νόμο Λοβέρδου για το ασφαλιστικό δεν επαρκούν, καθώς υπάρχουν νέα δεδομένα με κύριο την υψηλή ανεργία που έχει προκαλέσει υστέρηση εσόδων ύψους 1,3 δισ. ευρώ.
Προτείνουν έτσι παρεμβάσεις οι οποίες θα εξασφαλίσουν ότι μέχρι το 2060 η χρηματοδότηση από το κράτος θα διατηρηθεί στο 1,2% του ΑΕΠ και όχι παραπάνω. Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να πιέσουν στις συναντήσεις που θα έχουν με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη.
Ειδικότερα η τρόικα θα επιμείνει στα εξής σημεία:
- Ενιαία μέθοδο υπολογισμού και αναπροσαρμογής των συνταξιοδοτικών παροχών με κατώτερη σύνταξη στα 350 ευρώ από 460 που ήταν και ανώτερη στα 2.000 ευρώ από 2.430 που ήταν.
- Γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης με ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη από τα 65, όπως περιλαμβάνεται και στη σχετική οδηγία της ΕΕ.
- Ενσωμάτωση όλων των Ταμείων στο ΙΚΑ πλην του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ
- Ενσωμάτωση των επικουρικών Ταμείων σε ένα επικουρικό, αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση στο ύψος των παροχών.
Επιπλέον στο προσχέδιο του προϋπολογισμού η κρατική χρηματοδότηση στα Ταμεία αναμένεται να μην ξεπερνά τα 14 δισ. ευρώ ενώ το 2010 ήταν 15 δισ. ευρώ και το 2009 17 δισ. ευρώ. Αυτό ισχύει ενώ οι συνθήκες επιδεινώνονται και η ανεργία πλήττει τόσο τις εισφορές όσο και τον ΟΑΕΔ.
S
Εκλογές με λίστα!
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση άκουσα την άρνηση του Αντώνη Σαμαρά στο επίμονο αίτημα του εκπεσώντος Πρωθυπουργού, οι επόμενες εκλογές να γίνουν με λίστα! Πως φαίνεται, η ύστατη προσπάθεια ενός ανθρώπου που έχει χάσει κάθε ίχνος αξιοπρέπειας, προκειμένου να γαντζωθεί στην εξουσία!
Πριν χρόνια οι «αναθεωρητές» του Συντάγματος πέρασαν μια διάταξη που επιβάλλει τις λίστες εφ’ όσον μια κυβέρνηση που πάει σε εκλογές δεν έχει υπερβεί τους 18 μήνες θητείας της.
Και για να γίνει μια νέα αναθεώρηση του Καταστατικού μας Χάρτη απαιτούνται τα 2/3 της Βουλής. Άρα, ευτυχώς, δεν υπάρχει, προς το παρόν, καμιά πιθανότητα!.. Με τη λίστα οι 200 από τους 300 κυριολεκτικά… διορίζονται, δεν εκλέγονται…
Αφού η λίστα συντάσσεται από τις ηγετικές παρεούλες!
Αν συμβεί αυτό στην Ελλάδα, τι «κοινοβουλευτική δημοκρατία» θα έχουμε;
Και σε τι θα διαφέρουμε από ένα νέο Φασισμό;
S
Επιστροφή και πάλι στην παραδοσιακή διατροφή
Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα έρευνας, που πραγματοποίησαν οι σπουδαστές του ΙΕΚ του (ΟΤΕΚ) Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Ηρακλείου, επιστρέφουν σταδιακά οι Κρητικοί, στην παραδοσιακή διατροφή. Μάλιστα, οι περισσότεροι γονείς φέρεται ότι θέτουν περιορισμούς στη συχνή κατανάλωση φαγητού εκτός σπιτιού προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο σε ποσοστό 63% να στρέψουν τα παιδιά τους σε πιο υγιή διατροφικά πρότυπα.
Την έρευνα υλοποίησαν οι καταρτιζόμενοι της Ειδικότητας «Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης» υπό την καθοδήγηση του προϊσταμένου του ΙΕΚ, κ. Παναγιώτη Γιαννακόπουλου. Υπεύθυνοι καθηγητές για την επιτυχή διεξαγωγή της έρευνας και τον έλεγχο των αποτελεσμάτων ορίστηκαν ο κ. Τριανταφύλλου Γεώργιος και η κα Μαθιουδάκη Σοφία.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την ανάλυση των 160 ερωτηματολογίων, οι περισσότεροι Ηρακλειώτες δε δίνουν σημασία στην ποσότητα των θερμίδων που λαμβάνουν καθημερινά (72%), ενώ αρκετοί απ’ αυτούς τρώνε έξω ή παραγγέλνουν φαγητό από ταχυφαγείο τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα (47 - 49%). Επίσης ένα σημαντικό ποσοστό των ερωτηθέντων δεν μαγειρεύει στο σπίτι (22%), ενώ η οικονομική κρίση δεν έχει επηρεάσει ιδιαίτερα τις εξόδους τους για φαγητό (45%). Ωστόσο, όσον αφορά τα παιδιά, οι περισσότεροι γονείς θέτουν περιορισμούς στη συχνή κατανάλωση φαγητού εκτός σπιτιού προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να τα στρέψουν σε πιο υγιή διατροφικά πρότυπα (63%).
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δείχνει σαφή προτίμηση στην αγορά κρητικών προϊόντων που σχετίζονται με τη διατροφή τους ενώ σε γενικές γραμμές είναι αντίθετοι με την αγορά προψημένων προϊόντων (56%).
Η συχνότητα κατανάλωσης κρέατος φτάνει τις 3 έως 4 φορές εβδομαδιαίως με προτίμηση στα λευκά κρέατα-πουλερικά (38%), η δε κατανάλωση φρούτων δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή από ένα μεγάλο ποσοστό του δείγματος. Συγκεκριμένα, το 32% καταναλώνει φρούτα 1 - 2 φορές την εβδομάδα ενώ ένα ποσοστό της τάξεως του 16% δεν καταναλώνει φρούτα γενικότερα.
Σε ανακοίνωση του ΙΕΚ τονίζεται ότι μέσα από αυτήν την έρευνα διαπιστώνετε ότι ο σύγχρονος ρυθμός ζωής έχει επηρεάσει ως ένα βαθμό τον τρόπο και την ποιότητα της διατροφής μας. Εντούτοις δεν είναι λίγοι εκείνοι που προσπαθούν να διατηρήσουν κάποιες ωφέλιμες διατροφικές συνήθειες και να εθίσουν κυρίως τα παιδιά σε πιο παραδοσιακές διατροφικές πρακτικές, προσπαθώντας να αντισταθούν την ομογενοποίηση που έχει την τάση να κυριαρχήσει παγκοσμίως και στον τομέα του φαγητού.