Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Δημοκρατία τέλος...

Ήδη τα πράγματα δείχνουν να εξελίσσονται, αν είναι επίδειξή δύναμης , τότε η λογική της κυβέρνησης αλλά και των ηθικών υποκινητών της θα είναι το ότι εγώ σαν κυβέρνηση τρώω όλα τα σκατά οπότε όποιος θέλει την εξουσία μπορεί τώρα να την πάρει, αλλιώς βουλώστε το.
Χθες άκουσα ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έκαναν πρόταση μομφής εναντίων της κυβέρνησης, οι ίδιοι έχουν 18 βουλευτές και για να ισχύσει θα πρέπει να συγκεντρωθούν αν δεν απατώμαι τουλάχιστον 50 υπογραφές βουλευτών. Αυτή η κίνηση είναι ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ και για όποιον άλλο θέλει πραγματικά να ρίξει την κυβέρνηση να υπερψηφίσει την πρόταση μομφής.
Τώρα αν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες το έκαναν εκ του ασφαλούς ξέροντας ήδη ότι κανείς δεν θα κάνει το βήμα, αυτό πραγματικά είναι μια αξιοσημείωτη επίδειξη δύναμης, εκτός αν το σχέδιο προβλέπει ανατροπή της κυβέρνησης οπότε μπορεί να γίνει με αυτόν τον τρόπο αλλά μπορεί να γίνει και πιο απλά με ασυμφωνία της συγκυβέρνησης.
Αξιοσημείωτος και σημειολογικά πολύ ενδιαφέρον ήταν ο τρόπος με τον οποίο ο Κεδίκογλου και ο Σαμαράς έκαναν τις ανακοινώσεις τους για το θέμα της ΕΡΤ, αν προσέξατε το φόντο πίσω τους ήταν άχρωμο και χωρίς ταυτότητα, σαν να ήθελαν να δείξουν ότι δεν έχουν οι ίδιοι δικό τους πρόσωπο.

το ερώτημα αν η εξουσία αγαπά τον τόπο είναι σαφώς ρητορικό διότι τα κόμματα εξουσίας αγαπούν αυτό για το οποίο είναι προορισμένα, από εκεί και πέρα ένα πράγμα έχουμε ξεχάσει εμείς ως πολίτες και το ίδιο πράγμα αγνοούν οι πολιτικοί άρχοντες, την Δημοκρατία.
Στην Δημοκρατία ο Δήμος κρατάει τον έλεγχο και εκλέγει δηλαδή επιλέγει, όχι άρχοντες, αλλά υπηρέτες της οι οποίο σκοπό έχουν να προφυλάξουν τα συμφέροντα του λαού, για αυτό και πληρώνονται αδρά από αυτόν.
Δεν είναι άρχοντες μας, είναι υπηρέτες μας και αυτό είναι βαθιά θεσμικό, και θεμελιώδες για την Δημοκρατία.
Αυτή την στιγμή η συμπεριφορά μας αλλά και η συμπεριφορά των πολιτικών είναι εντελώς αντίθετη από τον ρόλο αμφοτέρων των πλευρών που καλούνται να αναλάβουν.
Εφόσον οι εκλεγμένοι από εμάς είναι ανίκανοι να υπερασπιστούν τα συμφέροντα μας, τότε πρέπει να απολυθούν από την θέση τους. Αυτό είναι άλλο ένα θεμελιώδες κομμάτι της Δημοκρατίας.
Ο λαός όμως συμπεριφέρεται σαν υπάλληλος και όχι σαν εργοδότης, είναι σαν να έχεις μια επιχείρηση και ο υπάλληλος που έχεις προσλάβει να σε κλέβει και στο τέλος να σε διώχνει από το σπίτι σου γιατί καταχράστηκε την εμπιστοσύνη σου.
Δεν έχουμε δημοκρατία, έχουμε χρηματοκρατία υπό μορφή μιας εκφυλισμένης δικτατορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: