Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Αλλαγή σκηνικού στην Μεσόγειο και στον περσικό κόλπο

Αλλαγή σκηνικού στην Μεσόγειο και στον περσικό κόλπο
 
Τυνησία
Η αστυνομία της Τυνησίας την Δευτέρα το απόγευμα κατέστειλε διαδήλωση στο κέντρο της πρωτεύουσας , κοντά στο υπουργείο εσωτερικών .
Από το πρωί μικρές ομάδες διαδηλωτών συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Τύνιδας ζητώντας την απομάκρυνση όλων των υπαλλήλων του υπουργείου εσωτερικών οι οποίοι ανήκουν στο καθεστώς του έκπτωτου προέδρου Μπέν Άλι .
Ο Μπέν Άλι εγκατέλειψε την προεδρία στις 14 Ιανουαρίου αναγκαζόμενος από την λαϊκή εξέγερση .
 
Υεμένη
Ο πρόεδρος της Υεμένης Άλι Αμπνταλάχ Σάλεχ ανακοίνωσε ότι δεν θα παρατείνει την προεδρική του θητεία όταν αυτή λήξει το 2013 .
Ο πρόεδρος δήλωσε ότι δεν θα μεταβιβάσει την εξουσία του στον υιό του φοβούμενος ανάλογες αντιδράσεις με αυτές της Τυνησίας και της Αιγύπτου .
 
Αίγυπτος
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ δήλωσε ότι δεν θα επιδιώξει την επανεκλογή του μετά το τέλος της θητείας του που λήγει τον Σεπτέμβριο αλλά απέκλεισε την πρώιμη παραίτηση του πριν από την συγκεκριμένη ημερομηνία .
Ο νομπελίστας Μοχάμεντ Έλ Μπαραντέι ζήτησε την άμεση παραίτηση του προέδρου  Μουμπάρακ .
Παράλληλα ο πρόεδρος των Η.Π.Α. δήλωσε ότι θα παράσχει η χώρα του κάθε δυνατή βοήθεια στην Αίγυπτο και αναγνώρισε ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ ξέρει ότι είναι αναγκαία η αλλαγή στην ηγεσία της Αιγύπτου .
 
Ιορδανία 
ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα αποδέχθηκε την παραίτηση του πρωθυπουργού Σαμίρ Ριφάι και ανέθεσε στον Μαρούφ Μπακχίτ να φέρει είς πέρας πραγματικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις .
 
Εν ολίγοις αυτά είναι τα νέα από τον Μουσουλμανικό κόσμο , αυτή την στιγμή όλες οι προβληματικές για την δύση  χώρες  καθώς ίσως και για την πολιτική του Ισραήλ αλλάζουν πολιτικό σκηνικό .
Οι αλλαγές αυτές δεν είναι ουσιαστικές για την καλυτέρευση του βιοτικού επίπεδου των πολιτών αυτών των χωρών ούτε πρόκειται να συμβάλουν σε μια κατά τα αραβικά πρότυπα εκδημοκρατισμένη κοινωνία , όμως αυτές οι αλλαγές αφήνουν ελεύθερο χώρο στην δύση και ποιο συγκεκριμένα στις χώρες που έχουν μεγάλα πετρελαϊκά συμφέροντα να εδραιωθούν καλύτερα με το πρόσχημα τις βοήθειας στις νεοσύστατες κυβερνήσεις οι οποίες βέβαια θα εξαρτώνται από την πολιτική τους ακόμα περισσότερο από ότι παλαιότερα .
Εκτός από την Αμερική και την υπόλοιπη Δύση πιθανόν ευνοημένες βγαίνουν από αυτή την κατάσταση  και χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ διότι αφενός μέν ο μόνος πολιτικά σταθερός πετρελαϊκός παράγοντας στην περιοχή θα είναι πλέον η Σαουδική Αραβία και αφετέρου δε το Ισραήλ θα παίξει πλέον στην ευρύτερη περιοχή πρωταγωνιστικό ρόλο πιθανόν διαιτησίας η ακόμα και τον ρόλο του επόπτη στην περιοχή για λογαριασμό της Δύσης .
Παράλληλα ίσως υπάρξουν μεγάλες αλλαγές και στην διώρυγα του Σουέζ διότι δύο από τις χώρες που αλλάζουν η Αίγυπτος και η Υεμένη βρίσκονται η μία δυτικά της διώρυγας και η άλλη ανατολικά .
Όλα αυτά είναι πιθανά σενάρια , το σίγουρο είναι πα΄ντος ότι στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου επίκεινται μεγάλες αλλαγές οι οποίες δέν έχουν δείξει ακόμα όλες τις προεκτάσεις τους .
Εάν η Ελλάδα ευνοηθεί η όχι από αυτές τις αλλαγές δεν είναι γνωστό , όμως πιθανός μία ευνοϊκή εξέλιξη θα οφείλετο σε δικές μας κινήσεις και πρωτοβουλίες , πάντως για την ώρα φαίνεται ότι μάλλον για εμάς αυτές οι εξελίξεις θα είναι δυσμενής διότι επί χρόνια αρνούμαστε να χαράξουμε το Α.Ο.Ζ. της χώρας μας επικαλούμενοι τα προβλήματα μας με τους γείτονες Τούρκους οι οποίοι όπως όλα δείχνουν , πλέον αποκτούν μία ισχυρή διαμεσολαβητική ικανότητα μεταξύ της Δύσης και των Αραβικών χωρών κάτι που αναβαθμίζει τον ρόλο τους στην περιοχή .
Γ.Ζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: