περί του νοήματος
Αν ανατρέξει κανείς στα βάθη της ανθρώπινης ιστορίας θα δει ότι το ανθρώπινο είδος έχει στηρίξει τον πολιτισμό του πάνω στο μίσος και την διχόνοια , πάνω στίς έριδες και την αμφιβολία των ανθρώπων και όλο αυτό το κατασκεύασμα το έχει θρέψει με αίμα και με θυσίες των καλύτερων ίσως εκπροσώπων του ανθρώπινου γένους .
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το οποίο κάποτε το συντηρούσε ισχυρό η θρησκεία και η ερμηνεία τής διαφορετικότητας ως αίρεσης έχουν γεννηθεί ιδέες , απόψεις και καινούρια συστήματα τα οποία άλλαξαν την ροή της ιστορίας .
Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι [ πόλεμος πατήρ πάντων ] αυτός είναι ο τρόπος που η ίδια η φύση έχει επιλέξει να εκδηλώσει τα στοιχεία της ήτε μας αρέσει ήτε όχι , αυτή την φυσική νομοτέλεια ακολουθεί και ο δικός μας πολιτισμός οπότε για να υπάρξει πρόοδος και οποιαδήποτε ανάπτυξη θα πρέπει να δοθούν μάχες όχι απαραίτητα με όπλα αλλά μάχες γιατί εκτός των σωματικών μαχών υπάρχουν και οι πνευματικές μάχες οι οποίες αν θέλετε είναι απαραίτητες για κάθε είδους αλλαγή .
Κάθε πόλεμος και κάθε επανάσταση στην ανθρώπινη ιστορία έχει πάντοτε ως υπόβαθρο μία πνευματική σύλληψη μία ιδέα η οποία εκφράζετε μέσα από μία ομάδα ανθρώπων , από μία φυλή , από μία κρατική οντότητα από ένα μεγάλο μέρος του ανθρώπινου είδους η μέσω μίας παγκόσμιας αποδοχής αυτής της ιδέας .
Ο αρχαίος Ελληνικός πολιτισμός υποστηριζόταν από ένα πολύ ισχυρό πνευματικό υπόβαθρο και αυτό ο καταλύτης που έδωσε στους αρχαίους προγόνους μας τις απίστευτες νίκες τους εναντίων των Περσών , αυτό το πνευματικό υπόβαθρο βοήθησε τον Μ. Αλέξανδρο να φθάσει ως τις Ινδίες και να χαράξει έναν καινούριο κόσμο .
Το ίδιο πνευματικό υπόβαθρο και τα ει δανικά που αναπτύχθηκαν μέσα από αυτό βοήθησε τούς αποδεκατισμένους Έλληνες του 1821 να καταφέρουν το ακατόρθωτο και απίστευτο δηλαδή να διώξουν την τότε πανίσχυρη Οθωμανική αυτοκρατορία από την Ελλάδα διασώζοντας παράλληλα την γλώσσα και τις μνήμες του παρελθόντος μας .
Ανάλογη ήταν η συμβολή του Ελληνικού πνεύματος και για την υπόλοιπη Ευρώπη διότι τα ιδανικά αυτά ήταν ο κύριος μοχλός και αν θέλετε η κύρια ώθηση που δημιούργησε λίγα χρόνια πριν την Ελληνική , την Γαλλική επανάσταση η οποία διαμόρφωσε το πλαίσιο των θεωρητικών ελευθεριών που απολαμβάνουμε μέχρι και σήμερα .
Οι παλαιότερες εποχές ήταν σίγουρα ποιο σκληρές γιο την ανθρωπότητα και ποιο σκοταδιστικές αλλά μέσα σε αυτές υπήρχε στους Νόες μερικών ανθρώπων αυτό πού αποκαλώ πνευματικό υπόβαθρο .
Φοβάμαι ότι στην σύγχρονη [ εύκολη ] εποχή που ζούμε διατρέχουμε έναν μεγαλύτερο κίνδυνο και ποιο καταστροφικό από τούς κίνδυνους τού μαύρου μεσαίωνα και αυτός ο κίνδυνος είναι η έλλειψη ιδανικών η έλλειψη πνευματικού υπόβαθρου , πλέον είμαστε έρμαια τής βούλησης τού οποιουδήποτε κακόβουλου ηγέτη διότι έχοντας απολέσει την πνευματικότητα μας έχουμε ταυτόχρονα απολέσει και την ικανότητα κριτικής σκέψης οπότε ενώ όλοι μας ζητούμε την αφύπνιση , την ζητάμε σε λάθος πρότυπα σε κακέκτυπα ιδανικά και σε διαστρευλομένες αλήθειες .
Ποιοι φταίνε για αυτό ? φυσικά φταίνε οι ηγέτες οι οποίοι έχουν φροντίσει για αυτή την υποβάθμιση όμως φταίμε και εμείς διότι επαναπαυτίκαμε στους βολικούς καναπέδες μας και στην εύκολη διασκέδαση η οποία κακός ονομάζετε ψυχαγωγία παραδίδοντας τις ελευθερίες και τα δικαιώματά μας σε κάποιους αόριστους άλλους με άλλα λόγια πλέον δέν προσπαθούμε για τίποτα .
Δέν φταίει το Δ.Ν.Τ. για αυτό ούτε και κάποιοι αόριστοι ξένοι η αλλοτρίωση αυτή έχει γίνει πραγματικότητα γιατί ο σπόρος της βρήκε γόνιμο έδαφος μέσα στην ύπαρξή μας .
Εάν είχαμε κοπιάσει λίγο περισσότερο γιο να εξελίξουμε τον εαυτό μας και να γνωρίσουμε τα ιδανικά που έδωσαν τα φώτα του πολιτισμού στον δυτικό κόσμο τότε είμαι πεπεισμένος ότι κανένας πνευματικός κατακτητής δέν θα μπορούσε να μας επιβάλει την σκληρή πραγματικότητα του διότι θα είχαμε αποφύγει τις οικονομικές παγίδες που τόσα χρόνια μας έστηνε για να μας φέρει στην σημερινή δυνή κατάσταση .
Εάν λοιπόν έχω κάτι να προτείνω σε αυτό το σημείο είναι ακριβώς αυτό δηλαδή η απόκτηση γνώσης που θα εξελίξει τον πολίτη και θα τον κάνει πραγματικά σκεπτόμενο άνθρωπο με κριτική σκέψη , ισχυρό και πάνω από όλα ικανό τότε και μόνο τότε ίσως καταφέρουμε να αποτεινάξουμε τον δυσβάσταχτο ζυγό που κουβαλάμε στις πλάτες μας παίρνοντας πίσω αυτό που μας ανήκει τις ιδέες και την ουσιαστική ελευθερία μας
Γ.Ζ.
Σελίδες
Ετικέτες
156fd440a0e145f881eceafbe3bfca02
(1)
Αθλητικά
(9)
Γενικά
(53)
ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ
(9)
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
(40)
Ειδήσεις
(357)
Επηστήμες και τεχνολογία
(59)
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
(5)
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
(20)
ΜΟΥΣΙΚΗ [ MUSIC ]
(1)
Ντοκυμαντέρ
(130)
οικονομία
(59)
ορφικοι
(1)
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΚΙΝΗΣΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
(1)
Παρατηρητήριο κίνησης πλοίων
(2)
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΕΙΣΜΩΝ
(2)
Περίεργα και παράξενα του κόσμου
(87)
Περίεργα λόγια
(1)
πολιτικη
(84)
ΤΑΙΝΙΕΣ
(11)
Ταξίδια και εξερευνήσης
(38)
τέχνες και πολιτισμός
(134)
ΥΓΕΙΑ
(6)
χιουμορ
(51)
Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011
Ο δυτικός πολιτισμός του εικοστού πρώτου αιώνα
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου