Η αυλή των θαυμάτων
Δυναμική διαδραστική πολιτιστική και πολιτική ηλεκτρονική επιθεώρηση
Το νόημα δεν είναι απλά ένα περιοδικό με ποικίλη θεματολογία , είναι η έκφραση μίας ιδέας και ενός στόχου , της αναζήτησης και της προσωποποίησης της ουσίας που μπορεί να κάνει μια ανθρώπινη οντότητα να κατανοήσει ίσως λίγο καλύτερα αυτό που λέει ο τίτλος δηλαδή το νόημα , την ουσία της ύπαρξης του .
Στόχοι
Ένας από τους κυριότερους και ίσως ποιο τολμηρούς στόχους και αυτός που θα έλεγε κανείς ότι είναι το μεγάλο στοίχημα αυτής της προσπάθειας είναι παρουσίαση και η ανάδειξη του ταλέντου νέων ανθρώπων επαγγελματιών η μη σε όλα τα είδη τέχνης καθώς και σε κάθε άλλο τομέα που προάγει ένα επίπεδο κοινωνικού πολιτισμού όπως αυτός που έπρεπε να είναι π.χ. στις επιστήμες στην κοινωνία της πληροφορίας και σε κάθε άλλη επαγγελματική η ερασιτεχνική σοβαρή δραστηριότητα .
Μέσα από τις ηλεκτρονικές αλλά και τις έντυπες σελίδες του περιοδικού θα φιλοξενηθούν φυσικά πρόσωπα η ομάδες ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στους εξής τομείς
Α. Τέχνες
1. Μουσική
2. θέατρο
3. Κινηματογράφος
4. Συγγραφή
5. Ποίηση
6. Εικαστικές τέχνες
Β. Επιχειρηματικές ιδέες
Γ. Δραστηριότητες κοινής ωφέλειας
Δ. Επιστήμες και τεχνολογία
Ε. Απόψεις και προβληματισμοί που αφορούν την κοινωνία τον άνθρωπο αλλά και γενικότερα την κάθε λογής έκφραση που προσεγγίζει με σοβαρότητα και ειλικρίνεια την έννοια και την δυναμική του ιδανικού .
Η προβολή των ιδεών αυτών δεν θα έχει στόχο την απρόσωπη διαφήμιση των ενδιαφερόμενων αλλά την δημιουργία μίας δυναμικής και δημιουργικής κοινότητας η οποία πέρα από πολιτικές ιδεολογικές θρησκευτικές και άλλες σκοπιμότητες θα μπορεί να προβάλει και να στηρίξει τα μέλη της και πάνω από όλα την ιδέα της αναζήτησης του νοήματος της ύπαρξης μας όσο προσωπική και εάν είναι αυτή η αναζήτηση .
Δεν είναι δύσκολο να γίνουν όλα αυτά διότι το απαραίτητο συστατικό για αυτή την συνταγή υπάρχει και λέγετε αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια .
Απαραίτητες προϋποθέσεις για την συμμετοχή των ενδιαφερόμενων .
1. Η ειλικρινής και ανιδιοτελής διάθεση για δημιουργία και προσφορά .
2. Τα καλλιτεχνικά έργα καθώς και οι υπόλοιπες δραστηριότητες και ιδέες που θα φιλοξενηθούν θα δημοσιοποιούνται εφόσον κρίνετε και από τις δύο πλευρές ότι το έργο που παρουσιάζεται είναι πρωτότυπο και προσεγγίζει μία αντικειμενικά σωστή εικόνα [ δηλαδή δεν είναι ανάξιο λόγου ]
3. Οι ιδέες και τα έργα που θα προβάλλονται πρέπει να είναι πρωτότυπα και δημιουργημένα από τους ίδιους τους συμμετέχοντες στην προσπάθεια αυτή [ η ευθύνη για αυτό βαρύνει αποκλειστικά τον συμμετέχοντα ].
4. Η συμμετοχή σε αυτή την προσπάθεια είναι δωρεάν .
Είμαστε πειρατές
Δεν είμαστε πλούσιοι
Δεν είμαστε άνθρωποι με πολλά κονέ ούτε έχουμε έτοιμες λύσεις
Είμαστε πειρατές οι οποίοι βαρέθηκαν να βλέπουν την κοινωνία τους να παρακμάζει και να χάνετε στον βωμό του κέρδους και των έτοιμων εύκολων για ορισμένους προβεβλημένων ειδώλων και ινδαλμάτων που ουσιαστικά είναι κενά και απρόσωπα αλλά δυστυχώς επιβεβλημένα και αρεστά από τον σύγχρονο άνθρωπο .
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο χωρίς χρήματα αλλά με πίστη ότι θα τα καταφέρουμε προχωράμε στην δημιουργία της αυλής των θαυμάτων , μίας πειρατικής κοινωνίας η οποία ως στόχο και σκοπό έχει την αναζήτηση του ιδανικού και του νοήματος της ανθρώπινης ύπαρξης .
Όσοι λοιπόν έχουν αισθανθεί την εσωτερική έκρηξη της δημιουργίας και το κάλεσμα για κάτι αυθεντικό που μπορεί να γεμίσει το εσωτερικό κενό τους και σπαρακτικά φωνάζει να βγει σαν μια στιγμιαία έκρηξη, έχουν θέση σε αυτό τον κόσμο όσο ξεκομμένοι και εάν αισθάνονται από την κοινωνία και τον περίγυρό τους , αυτή την θέση διεκδικεί η αυλή των θαυμάτων και μπορεί να την έχει φτάνει να υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που μπορούν να ονειρεύονται και έχουν το θάρρος να ακολουθούν τα όνειρά τους
Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 6944334614 email tonoima@gmail.com
Γιάννης Ζωγραφάκης εκδότης του περιοδικού το νόημα
Τι μπορεί να είναι η αυλή των θαυμάτων
Α. Η πηγή του προβλήματος
Ζούμε μέσα σε μία κοινωνία η οποία χαρακτηρίζετε ως δημοκρατική και φιλελεύθερη , από παιδιά μαθαίνουμε ότι εάν είμαστε καλοί και σωστοί άνθρωποι και μάθουμε να ακούμε τους ανωτέρους μας π.χ. γονείς δασκάλους μεγαλύτερους σε ηλικία κλπ τότε θα αναγνωριστούν οι αξίες μας και θα διαπρέψουμε στο αξιοκρατικό σύστημα που μας προστατεύει , εάν όμως δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με αυτήν την ιδέα τότε αυτομάτως μπαίνουμε στο κοινωνικό περιθώριο και στην απομόνωση από την [ υγιή ] κοινωνία .
Αυτό μέχρι ενός σημείου μπορεί να είναι σωστό διότι φυσικό είναι ένα μικρό παιδί να χρειάζεται προστασία καθώς και διδασκαλία από έναν μεγαλύτερο ούτως ώστε να καλλιεργήσει τα ταλέντα του και να διαμορφώσει χαρακτήρα επίσης φυσικό και αναγκαίο είναι μέσα σε μία σωστή και δημιουργική κοινωνία να υπάρχουν κανόνες οι οποίοι θα διασφαλίζουν την εύρυθμη και σωστή λειτουργία της .
Η θεωρία είναι σωστή όμως στην πράξη τι γίνετε ?
Για να βγει στον κόσμο ένας νέος άνθρωπος και να ανοίξει τα φτερά του κάνοντας αυτό που ποθεί πρέπει να έχει καλλιεργήσει μέσα του το απαραίτητο για αυτόν τον σκοπό προνόμιο της ελεύθερης σκέψης , την ικανότητα να κρίνει σωστά χωρίς φόβο και πάθος και επίσης πολύ σημαντικό είναι να δημιουργεί δικές του ιδέες με θάρρος και σαφήνεια μέσα του έχοντας παράλληλα την δυνατότητα αλλά και το θάρρος να αποδέχεται τα τυχόν λάθη του .
Ένας τέτοιος άνθρωπος θα μπορούσε πραγματικά να έχει ταυτότητα ηθική και πνευματική , θα μπορούσε να αναγνωρίσει τα ελαττώματα του και να τα διορθώσει επίσης θα γνώριζε από μόνος του ποια είναι τα όρια της προσωπικής του ελευθερίας και που αρχίζει η ελευθερία του άλλου και σεβόμενος αυτή την αρχή θα ήταν ικανός να προστατεύσει από μόνος του χωρίς να χρειάζεται βούρδουλα την ελεύθερη και δημοκρατική σχεδόν αναρχική και πιθανός ιδανική κοινωνία που θα δημιουργούσε , με άλλα λόγια θα ήταν πραγματικά κύριος του εαυτού του , ίσως ο ποιο τιμητικός τίτλος που υπάρχει δημιουργώντας έναν πραγματικά προηγμένο πολιτισμό .
Β. Το πρόβλημα
Το πρόβλημα έγγυτε στο ότι μία τέτοια αναρχικά δημοκρατική κοινωνία δεν χρειάζεται αδιαμφισβήτητους ηγέτες δεν χρειάζεται αυστηρούς νόμους που θα καθορίζουν την λειτουργία της εφόσον το κάθε μέλος της από μόνο του θα γνωρίζει τις ελευθερίες και τα δικαιώματα του , δηλαδή μία τέτοια κοινωνία θα αποφεύγει τις κοινωνικές ανισότητες και την υπερβολική ισχύ ορισμένων σε βάρος των πολλών .
Όμως ο κόσμος δεν φτιάχτηκε έτσι φτιάχτηκε από ανθρώπους οι οποίοι πήραν στα χέρια τους σωστές ιδέες τις οποίες επένδυσαν με το προσωπείο μίας κακέκτυπης δημοκρατίας και με πολύ φόβο δημιουργώντας τον ασφυκτικό δυτικό πολιτισμό που αντί για ανθρώπους ελεύθερα σκεπτόμενους παράγει κακοφτιαγμένα γρανάζια με ημερομηνία λήξης .
Αυτή η συνθήκη ξεκινά από τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός ανθρώπου με την εκπαίδευση που υφίσταται από το σχολείο και πιθανός και από την οικογένεια του η οποία δεν ξέρει άλλο τρόπο για να φερθεί στο παιδί , η εκπαίδευση του νέου ανθρώπου όπως εφαρμόζετε σήμερα στόχο έχει την απομνημόνευση αναρίθμητων και εν πολλής άχρηστων στοιχείων και την υποβάθμιση μέχρι το σημείο του βλίτου της κριτικής σκέψεις και της φαντασιακής ικανότητας που μπορεί να διαθέτει ο άνθρωπος .
Όταν λοιπόν ολοκληρώνετε ο κύκλος εκπαίδευσης του ανθρώπου και πλέον αυτός κρίνετε έτοιμος να βγει στην κοινωνία για να παράγει έργο έχει πλέον προγραμματιστεί και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να ακολουθήσει τα πρότυπα που έχει μάθει να αποδέχεται τόσα χρόνια χωρίς να ρωτάει και χωρίς να σκέπτεται , αυτός ο άβουλος άνθρωπος λοιπόν τι επίπεδο πολιτισμού μπορεί να παράγει ? πως μπορεί να αρθρώσει σωστό λόγο και να υπερασπιστεί τα αναφαίρετα δικαιώματά του εφόσον δεν τα γνωρίζει και δεν γνωρίζει πώς να σταθεί ως αυτόνομο όν μέσα σε αυτόν τον πολύ μεγάλο και σκληρό κόσμο που τον πνίγει .
Υπάρχουν και αυτοί που δεν αποδέχονται αυτή την μοίρα αυτοί που προτιμούν την ελευθερία από την σκληρή φυλακή του μέτριου που τους υπόσχετε το σύστημα όμως αλίμονο για αυτούς τους ανθρώπους δεν υπάρχει χώρος μέσα στον κόσμο οπότε αναγκάζονται να γίνουν θύματα του συστήματος είτε ως περιθωριακοί είτε ως αναλώσιμα αλλά ταλαντούχα υλικά εάν είναι τυχεροί και επιλεγούν από το σύστημα για να επιτύχουν κάποια από τα όνειρά τους .
Γ. Μία έξοδος διαφυγής
Η αυλή των θαυμάτων είναι μία πρόταση για την δημιουργία μίας κοινωνίας ελεύθερα σκεπτόμενων ανθρώπων μέσα στην ήδη υπάρχουσα κοινωνία οι οποίοι με την αλληλοϋποστήριξη και την αλληλοβοήθεια θα μπορούν να προβάλουν το έργο τους , τις απόψεις τους η απλά να τους δοθεί η δυνατότητα να αναζητήσουν αυτό που τους ορίζει και τους οδηγεί στην ζωή .
Δεν υπάρχουν αρχηγοί ούτε θέσεις μέσα σε αυτή την κοινωνία , όλα τα μέλη είναι ισότιμα αλλά και ελεύθερα στην σκέψη και το πνεύμα αλλιώς δεν έχουν θέση εδώ , δεν υπάρχουν σαφής λύσεις ούτε και απαντήσεις σε όλα τα προβλήματα και σίγουρα δεν μπορούμε να υποσχεθούμε τα πάντα όμως αυτό που μπορεί να γίνει είναι να δοθεί ένα μέσο έκφρασης σε όλους όσους αισθάνονται και είναι ελεύθεροι , απεξαρτημένο από κάθε λογής σκοπιμότητα .
Η δράση της αυλής των θαυμάτων δεν θα περιοριστεί στον χώρο του ίντερνετ αλλά θα επεκταθεί και στον φυσικό χώρο με εκδηλώσεις και συναντήσεις μελών και φίλων καθώς και με πολλές άλλες δραστηριότητες οι οποίες μπορούν να γίνουν πραγματικότητα και να δώσουν την ευκαιρία σε καλλιτέχνες αλλά και άλλους αξιόλογους ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν την δυνατότητα αλλού να προβάλουν το έργο τους να το κάνουν μέσα σε αυτή την κοινότητα .
Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα όλα αυτά μπορούν να γίνουν πραγματικότητα φτάνει να υπάρχει καλή θέληση και πίστη στην ιδέα αυτή η οποία είναι βαθιά κοινωνική πολιτιστική ανθρώπινη και αληθινή .
Γιάννης Ζωγραφάκης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου