Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Νέες προκλητικές ενέργειες των Τούρκοκυπριων για την χάραξη ΑΟΖ



περι του νοηματος Share


Η Τουρκοκυπριακή πλευρά ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να προχωρήσει άμεσα στον καθορισμό της δικής της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης [ ΑΟΖ ] με την συνδρομή της Τουρκίας ενώ παράλληλα θα ξεκινήσουν έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Β.Α. της Κύπρου .
Είναι πάγια τακτική της Τουρκίας να μην αναγνωρίζει την ΑΟΖ της Κύπρου την οποία και παρενοχλεί στέλνοντας τουρκικές φρεγάτες να παρενοχλούν τα ερευνητικά πλοία τα οποία για λογαριασμό της Κύπρου διενεργούν έρευνες για αυτό τον σκοπό , ενδεικτικό αυτής της κατάστασης είναι και το βίντεο που συνοδεύει την ανάρτηση .
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Τουρκοκυπριακού τύπου , οι Τουρκοκύπριοι πρότειναν στην Κυπριακή κυβέρνηση την από κοινού εκμετάλλευση των πιθανών κοιτασμάτων που θα βρεθούν στην περιοχή , κάτι που η Κυπριακή πλευρά αρνήθηκε .
Αυτό ήταν αφορμή ώστε ο Τουρκοκύπριος [ υπουργός ενέργειας ] του ψευδοκράτους Κος Σούνα Ατούν να δηλώσει ότι οι τουρκοκύπριοι σε συνεργασία με την Τουρκία θα προχωρίσουν σε καθορισμό ΑΟΖ ώστε να αρχίσουν άμεσα έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην περιοχή .
Ενώ αυτά συμβαίνουν στην Τουρκοκυπριακή πλευρά , ανάλογη συμφωνία για κοινό ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου , δεν έχει επιτευχθεί ακόμα .

Δεν υπάρχουν σχόλια: