Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

ΕΧΩ ΣΥΝΝΕΦΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ


Έχω σύννεφα μέσα στο μυαλό μου , αυτή είναι η κυριότερη αιτία αποχαύνωσης του σημερινού ανθρώπου .


ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Ο κάθε ένας από εμάς από την στιγμή που καταλαβαίνει των εαυτό του εκδηλώνει η και δημιουργεί πολλές φορές κάποιες απόψεις πάνω στην κοινωνία , την πολιτική και γενικά σε κάθε έκφανση της ζωής του .
Όμως συνήθως αυτές οι απόψεις είναι σαν σκόρπια γράμματα μέσα στο μυαλό του τα οποία από μόνα τους δέν έχουν ούτε ειρμό ούτε λογική συνέχεια όμως λίγο η πολύ , ανταποκρίνονται σε κάποιο πρότυπο ιδεών το οποίο όμως έχει αρκετές σταθερές και πολλές φορές δογματικές αξίες , τότε ο απλός αυτός άνθρωπος που παλεύει να βρει κάποιο νόημα μέσα στον ειρμό των σκέψεων του αγκιστρώνετε σε μια από αυτές τις απόψεις , τις αφομοιώνει μέσα στην συνείδηση του και αρχίζει να τις πιστεύει πλέον ως απόλυτες αλήθειες ξεχνώντας ότι κάποτε είχε μέσα του και κάποιες άλλες , δικές του ιδέες που απλά ήταν μόνες τους και ψάχνανε παρέα όμως δεν ήταν λάθος .
Έτσι δημιουργείτε η αίσθηση μέσα σε αυτών των απλό άνθρωπο ότι ο θεσμικός υποστηρικτής αυτών των απόψεων είναι σχεδόν αλάθητος , έχει ένα είδος θείου χαρίσματος , σε αυτή την παρανόηση φυσικά βοηθά πολύ και ο ίδιος ο ηγέτης αυτής της ιδεολογίας καθώς και η ομάδα που τον υποστηρίζει διότι όλο αυτό το μόρφωμα επενδύετε και με ένα σχεδόν τέλειο σε αναλογίες και προθέσεις φόντο , οπότε ο καημένος ο ακόλουθος τι να κάνει ? , πώς μπορεί να συγκρίνει τον εαυτό του με αυτή την περίοπτη μορφή ? .


ΘΡΗΣΚΕΙΑ


Η θρησκεία είναι ένα άλλο όπλο εξουσίας το οποίο χρησιμοποιήθηκε εδώ και αιώνες καταστέλλει συνειδήσεις και καθοδηγεί λαούς ολόκληρους , είναι ίσως η ποιο απλή μορφή ιδεολογικής κατασκευής διότι δεν επιδέχεται εξήγηση ούτε ερμηνεία είναι αυτή καθ' αυτή αλήθεια εξ' αποκαλύψεως , οπότε αρκεί να προβάλει ένα φιλοσοφικό , φτωχό σε νοηματικό περιεχόμενο , υπόστρωμα το οποίο να καλύπτει το [ κοινό αίσθημα ] ώστε μέσα από αυτό να πείσει τους φτωχούς ακόλουθους , και να τους καθοδηγήσει προς την κατεύθυνση που επιθυμεί .


ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ


Στην τέχνη και την φιλοσοφία τα πράγματα είναι ακόμα ποιο δύσκολα διότι ενώ μεν η πολιτική και κατ'επέκτασην η κοινωνία που απολαμβάνει την φροντίδα της πολιτικής , αφορά τον κάθε ένα από εμάς διότι όλοι δουλεύουν , παράγουν , πληρώνονται , πληρώνουν φόρους κ.λ.π. άρα μετέχουν θέλοντας και μη στον αδηφάγο κοινωνικό ιστό , η τέχνη καθώς και η φιλοσοφία ζει αποκομμένη από τους περισσότερους και αυτό διότι δεν φέρνει χρήμα σε κανέναν .
Εδώ φτάσαμε στο ζουμί της υπόθεσης γιατί όλα τα παραπάνω που αναλύθηκαν μπορεί να ενδύονται προσχηματικά έναν μανδύα ιδεολογίας αλλά πίσω από κάθε εκφρασμένη τους αλήθεια υπάρχει αυτό το υπόβαθρο , το χρήμα και η εξουσία .
Η τέχνη και η φιλοσοφία εντελώς παρεξηγημένες λοιπόν δεν προσφέρουν σε κανέναν αυτό το αγαθό διότι τα αγαθά που μπορεί να προσφέρουν είναι καθαρά πνευματικά , μπορεί να σε βοηθήσουν να επικοινωνήσης με το θείο [ όμως αυτόν τον ρόλο τον έχει αναλάβει αποκλειστικά η θρησκεία οπότε συγνώμη ] μπορεί να σε βοηθήσουν να ανυψώσεις το πνεύμα σου [ ωχ άλλο ένα κακό διότι είπαμε αυτών τον ρόλο τον έχουν αναλάβει οι ηγέτες μας μέσω τις καθοδήγησης , άσε που κάτι τέτοιο είναι δύσκολο και θα μας κουράσει δεν φτάνει που έχουμε τόσα προβλήματα , θέλουμε και άλλα ? ας βάλουμε καλύτερα την τηλεόραση μπροστά για να ξεχαστούμε . ]
Επίσης η φιλοσοφία όπως και η τέχνη μπορούν σε όποιων προσπαθήσει να τις κατανοήσει να του ανοίξουν νέους ορίζοντες στην σκέψη του και να τον βοηθήσουν να συνδέσει και να εξελίξει τις δικές του ιδέες [ εδώ τώρα φτάσαμε στο νόημα της όλης ιστορίας διότι κάτι τέτοιο δεν συμφέρει ούτε την πολιτική ούτε την θρησκεία εφόσον ένας ελεύθερος στο πνεύμα άνθρωπος δεν χρειάζεται ούτε την κομματική πειθαρχία αλλά ούτε και την πνευματική καθοδήγηση από έναν θρησκευτικό ηγέτη ] .


ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ


Μία κοινωνία ελεύθερων ανθρώπων μπορεί να αυτοορισθεί και πνευματικά και πολιτικά , να επιλέξει ποιες από τις εκάστοτε διδαχές και φιλοσοφίες του ταιριάζουν καλύτερα , να αρνηθεί τα περιττά και να δεχθεί τα υψηλών προδιαγραφών φρονήματα όχι ως ακόλουθος αλλά ως ελεύθερος διανοητής τότε θα γνωρίζει και θα κατανοεί ποιος και γιατί του ταιριάζει καλύτερα , θα αποδέχεται τις διαφορετικές απόψεις και θα στηρίζει την ελευθερία τους .
Όμως κάτι τέτοιο δεν συμφέρει κανέναν διότι τότε οι ηγέτες αυτής της αξιοκρατικής κοινωνίας θα πρέπει να δουλέψουν πραγματικά για το καλό των πολιτών , θα πρέπει να αγωνιστούν όχι μόνο προεκλογικά για τις ψήφους των ελεύθερων ανθρώπων αλλά καθ' όλη την διάρκεια της θητείας του και το σημαντικότερο δεν θα μπορούν να παγιδεύσουν τους λαούς τους μέσω της τρομοκρατίας , της οικονομικής εξαθλίωσης , του θρησκευτικού φανατισμού και όλων των άλλων προσχηματικών ιδεολογικών κατασκευασμάτων τα οποία και εύκολα είναι στην κατασκευή τους και τόσους αιώνες λειτουργούν , Γιατί ?
Γιατί οι κοινωνίες του κόσμου έχουν μάθει να μην σκέπτονται έχουν μάθει να βολεύονται στα έτοιμα με μόνο αντάλλαγμα ίσως ένα ψυγείο και μία τηλεόραση πλάσμα εάν αυτοί ανήκουν στον δυτικό κόσμο , ίσως με την υπόσχεση , την έτοιμη υπόσχεση ενός παραδείσου εφόσον είναι καλά , κατά την κρίση τους , παιδιά εάν ανήκουν στην ανατολή .
Όποιος η όποια είχε την υπομονή και διάβασε όλο αυτό το κείμενο έχει αρκετές ελπίδες να ξεφύγει , αν δεν το έχει κάνει ήδη , από αυτή την κατάσταση , ίσως έχει διώξει τα σύννεφα από την σκέψη και έχει ενσταλάξει μέσα σε αυτόν τον νοητικό χώρο κάτι διαφορετικό , κάτι ποιο ουσιώδες .
Όμως ας μην ξεχνάμε κάτι , όσο και εάν έχουμε απαλλαγεί από αυτά τα σύννεφα της σκέψης εφόσον κάποτε τα είχαμε έστω και σε λανθάνουσα κατάσταση ο κίνδυνος να επιστρέψουν είναι ΄μεγάλος και ίσως η παγίδα για αυτό είναι να πιστέψουμε ότι οι δικές μας σκέψεις , τα δικά μας νοήματα είναι τα μοναδικά αληθινά και όποιος δεν τα πιστεύει είναι αιρετικός .
Γ.Ζ.

περι του νοηματος Share

Δεν υπάρχουν σχόλια: