Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΙΑΣ ΜΕΡΟΣ 2ο

Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΙΑΣ ΜΕΡΟΣ 2ο
 
τα πεθαμένα όνειρα
 
 
Από την στιγμή που γεννιέται ένας άνθρωπος έχει εγγεγραμμένη μέσα του μία προδιαγραφή η οποία αργότερα θα του δώσει κάποια κίνητρα για την μετέπειτα ζωή του .
 
Πρόκειται δηλαδή για μία apriori συνθήκη που θα τον συντροφεύει σε όλο τον βίο του η οποία εάν καλλιεργηθεί δυνητικά μπορεί να τον κάνει ευτυχισμένο ενώ εάν παραγκωνισθεί λόγο αναγκών η λόγο κοινωνικών προκαταλήψεων τότε στον άνθρωπο αυτό θα αφήσει μέσα του ένα μόνιμο και δυσαναπλήρωτο κενό .
 
Ο τρόπος που ο δυτικός πολιτισμός μεγαλώνει τα παιδιά του αποφεύγει τέτοιου είδους ανώφελες καταστάσεις η οποίες ενέχουν τον κίνδυνο να αποδώσουν στον κοινωνικό ιστό ανθρώπους με ελευθερία σκέψης δηλαδή ανθρώπους οι οποίοι δύσκολα μπορούν να ενταχθούν σε ένα καλούπι ειδικά εάν αυτό το καλούπι τους φαίνεται παράλογο ως σύστημα αλλά και ως χρησιμότητα .
 
Για να αποφύγει αυτόν τον σκόπελο ο δυτικός πολιτισμός δημιουργεί πρότυπα ευτελή σε πνευματική αξία τα οποία όμως ικανοποιούν και καλλιεργούν τις βασικές αρχετυπικές γενεσιουργές μας ανάγκες .
 
 
Ο ισχυρός δυτικός άνθρωπος πρέπει να έχει χρήματα να είναι επιτυχημένος επαγγελματικά να έχει μεγάλη αναγνωρισιμότητα από τον κοινωνικό του περίγυρο , να επιδεικνύει τα υλικά και φανταχτερά αγαθά του και να είναι το ίδιο ισχυρός και  ως γενετικός μηχανισμός .με εκπληκτικά σεξουαλικά χαρακτηριστικά .
 
 
Αυτό το πρότυπο εμφανίζετε σε όλες τις εξωτερικευμένες  πτυχές του δυτικού πολιτισμού από τις διαφημίσεις την πολιτική την κοινωνική εκλεκτική επιλογή που αφορά τις φιλικές αλλά και τις ερωτικές σχέσεις τον αθλητισμό αλλά και την οικογένεια όπου μέσα σε αυτή πολλές φορές το πρότυπο του πατέρα πρέπει να έχει αυτά τα χαρακτηριστικά ακόμα και εάν δεν συμβαίνει αυτό .
 
Το κύριο εξουσιαστικό όπλο που διαθέτει ο δυτικός πολιτισμός για να προβάλει αυτά τα πρότυπα είναι η τέχνη σε όλες τις εκφάνσεις της και ειδικότερα η τέχνη που απευθύνετε στο μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων .
 
Μέσα από πολύ προσεγμένες και καθόλου τυχαίες καλλιτεχνικές δημιουργίες περνάνε αυτά τα μηνύματα με την χρήση κυρίως των σεξουαλικών προτύπων τα οποία μέσα τους περιλαμβάνουν όλο αυτό το φάσμα των χαρακτηριστικών που προαναφέρθηκαν .
 
 
Εάν κάποιος προσπαθήσει να ακολουθήσει κατά γράμμα το ευαγγέλιο του δυτικού πολιτισμού τότε το πιθανότερο είναι να καταλήξει με ψυχαναγκαστικές τάσεις αποκτώντας ένα φοβερό άγχος το οποίο θα του δημιουργήσει έντονα το συναίσθημα της απόλυτης ανεπάρκειας και αδυναμίας να αντεπεξέλθει σε όλες αυτές τις προκλήσεις .
 
 
Μία τέτοια διεστραμμένη ψυχολογία δυνητικά μπορεί να οδηγήσει τον κάτοχό της σε ψυχοτρόπες ουσίες όπως τα ναρκωτικά η το αλκοόλ η να του δημιουργήσει ανεπανόρθωτες ψυχικές βλάβες η οποίες ενδεχομένως εξωτερικεύονται μέσα από τον θυμό την βία την νωθρότητα την φιλαυτία την άκρατη λαγνεία , την λαιμαργία το υπερτροφικό εγώ το ανεξέλεγκτο κόμπλεξ αλλά και με πολλές άλλες  δυστροφικές τάσεις .
 
 
Η εκπαίδευση για την δημιουργία ενός τέτοιου χαρακτήρα ξεκινά από την νηπιακή ηλικία , από τις καλοπροαίρετες οικογενειακές διδαχές οι οποίες σκοπό έχουν να δημιουργήσουν ένα ισχυρό χαρακτήρα στο παιδί άσχετα εάν τελικά τα αποτελέσματα μπορεί να είναι τα αντίθετα , συνεχίζουν στην προσχολική και την σχολική ηλικία και ωριμάζουν στην εφηβεία όπου τότε ο άνθρωπος καλείτε να βρει πλέον μόνος του τον εαυτό του έχοντας ως πρότυπα τα προαναφερόμενα .
 
 
Προσπαθώντας να ενταχθεί ένας άνθρωπος σε αυτό το πλαίσιο αναγκάζετε να θυσιάσει όλα αυτά που πραγματικά τον ενδιαφέρουν και τον γεμίζουν ψυχικά και πνευματικά αποκτώντας την τάση να θεωρεί ως παιδιάστικες ανόητες και ανώριμες όλες της προσωπικές προτιμήσεις που δεν συνάδουν με τα κοινωνικά αποδεκτά πρότυπα .
 
Βλέπετε όταν από μέσα μας λείπουν τα ουσιαστικά ψυχικά ερεθίσματα τα οποία καλλιεργούν και εξιπσόνουν την υπόστασή μας τότε αυτό που μένει μέσα μας είναι  κενός χώρος ο οποίος ασφυκτιά έχοντας την ανικανοποίητη θέληση να πληρωθεί με τα ουσιαστικά πράγματα που ζητάει τα οποία εάν δεν του δοθούν τότε η ζωή μας θα οδηγηθεί σε πολύ άσχημες ατραπούς .
 
Γ.Ζ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: