Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Fwd: Wikileaks: Γνώριζαν ότι φυλάκισαν αθώους στο Γκουαντάναμο




Wikileaks: Γνώριζαν ότι φυλάκισαν αθώους στο Γκουαντάναμο

Οι ΗΠΑ κρατούσαν εις γνώσιν τους αθώους στο Γκουαντάναμο, όπως αποκαλύπτουν απόρρητα αμερικανικά έγγραφα που διέρρευσαν από τον ιστότοπο Wikileaks και είδαν το φως της δημοσιότητας, μέσω αμερικανικών και ευρωπαϊκών εφημερίδων. Τα έγγραφα που δημοσιεύτηκαν αποτελούν αναφορές για τους συνολικά 780 ανθρώπους που κρατήθηκαν στη φυλακή. Σύμφωνα με αυτά, μόνο περίπου 220 κρατούμενοι χαρακτηρίζονταν ως επικίνδυνοι τρομοκράτες, ενώ 150 Αφγανοί και Πακιστανοί αναφέρονται ως αθώοι. Πρόκειται κυρίως για αγρότες, οδηγούς και μάγειρες, που φυλακίστηκαν μετά τις επιθέσεις ενώ ακόμη 380 κρατούμενοι χαρακτηρίζονταν ως αντάρτες χαμηλότερων βαθμίδων. Μάλιστα, στις αναφορές τονίζεται ότι φυλακίστηκαν αθώοι επειδή απλά έτυχε να βρεθούν στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή
ή επειδή δεν είχε επιβεβαιωθεί η ταυτότητά τους.

Ακόμη στα έγγραφα αναφέρεται ότι κατά την ανάκριση αποσπάσθηκαν ομολογίες κρατουμένων για υποτιθέμενες συνωμοσίες ενάντια σε αμερικανικούς και ευρωπαϊκούς στόχους, όπως σχέδια διοχέτευσης κυανίου στα συστήματα κλιματισμού δημοσίων κτιρίων στις ΗΠΑ, προσπάθειες της Αl Qaeda να στρατολογήσει υπαλλήλους του αεροδρομίου Heathrow του Λονδίνου και τοποθέτηση πυρηνικής βόμβας σε ευρωπαϊκό έδαφος, το οποίο θα χρησιμοποιούσε σε περίπτωση σύλληψης του ηγέτη της Οsama Bin Laden.

Πάντως, τα έγγραφα δίνουν ελάχιστες πληροφορίες για τις σκληρές πρακτικές που χρησιμοποιούσαν οι φύλακες κατά των κρατουμένων, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων. Το Πεντάγωνο καταδίκασε τη διαρροή και υποστήριξε ότι τα έγγραφα θα μπορούσαν να βλάψουν τις προσπάθειες ενάντια στην τρομοκρατία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: