Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Μια πολύ σημαντική έκθεση γλυπτικής

Η ΣΥΜΠΑΝ - τική ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΨΑΡΑΔΈΛΗ 1

Η καλλιτεχνική δημιουργία έχει την δυνατότητα να εκφράσει μέσα από την πολυσύνθετη πραγματικότητά της από τα ποιο απλά συναισθήματα και τις ποιο απλές σκέψεις και εικόνες μέχρι τα ποιο ουσιώδη και βαθυστόχαστα νοήματα που αφορούν την γένεση την ύπαρξη και γενικά τα αίτια και τον σκοπό της δημιουργίας  .

Ο καλλιτέχνης λειτουργεί ως το μέσον μέσα από το οποίο οι ιδεατές και ανερμήνευτες πολλές φορές πληροφορίες οι οποίες εκπορεύονται από το άπειρο περνούν διυλίζονται και εκδηλώνονται ως μορφικές υποστάσεις στον αισθητό κόσμο .

Ο Γιώργος Ψαραδέλης έχει την ικανότητα και το ταλέντο να συλλάβει αυτές τις ιδέες και να δημιουργήσει βάση αυτών συμβολικές μορφές οι οποίες μέσα τους περιέχουν ως τρισδιάστατες πληροφορίες αυτές τις βασικές αρχές οι οποίες δημιουργούν το φάσμα του κόσμου .

Την Δευτέρα 25 Ιουλίου στο Porto Elouda το φιλότεχνο κοινό θα έχει την ευκαιρία της συμμετοχής σε αυτήν την νοητική αποκάλυψη που ο δημιουργός προσφέρει διότι τότε εγκαινιάζετε η καινούρια έκθεση γλυπτικής του Γιώργου Ψαραδέλη .

Η έκθεση γίνετε υπό την αιγίδα του Porto Elouda στα πλαίσια της ειλικρινούς προσπάθειας που κάνει η επιχείρηση ώστε να προαχθούν οι καλές τέχνες μέσα από σύγχρονους και ταλαντούχους δημιουργούς όπως ο συγκεκριμένος γλύπτης .

Σε αυτή την έκθεση θα παρουσιαστούν παλαιότερα δήγματα δουλειάς του δημιουργού αλλά και η νέα του δουλειά η οποία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι μέσα από την άρτια ισορροπία και την καλαίσθητη και παράλληλα δυναμική ροή των μορφών που περιπλέκονται , συστρέφονται και αλληλοσυμπληρώνονται  απορρέει καθαρή από περιττά στοιχεία η βασική και ουσιαστική νοητική πληροφορία που αφορά το μυστήριο της ζωής .

Η τάση της φύσης να δημιουργεί τα εκδηλωμένα συστήματά της μέσα από την στροφορμή και την αέναη κυκλική κίνηση αποδίδοντας στον κόσμο αρμονικά και γεμάτα σοφία συστήματα μέσα στον άπειρης πολυπλοκότητας σχεδιασμό τους κέντρισε την προσοχή του καλλιτέχνη ο οποίος προσπάθησε μέσα από τις δημιουργίες του να αναζητήσει και να αποκρυπτογραφήσει  την λογική και τον συνθετικό μαθηματικό σχεδιασμό που δημιουργεί τις αρμονικές σχέσεις που αποκαλύπτονται ως υποστάσεις  στο σύμπαν   .

Ο Γιώργος Ψαραδέλης είναι ο αγωγός μέσα από τον οποίο αυτές οι ιδεατές μορφές περνάνε και μεταστοιχειώνονται  γινόμενες τρισδιάστατες οντότητες οι οποίες αν και αντικειμενικά ακίνητες και σταθερές δίνουν την αίσθηση της αέναης κίνησης και της συνεχούς ροής  .

Ο κώδικας επικοινωνίας του δημιουργού είναι κατανοητός , καθαρός στις ιδέες που εκφράζει , ειλικρινής  και καλλιτεχνικά άρτιος χωρίς υπερβολές και περιττά στοιχεία τα οποία θα αποδυνάμωναν το έργο του εάν υπήρχαν .

Απαλλαγμένος ο καλλιτέχνης από τα συναισθηματικά πάθη και την  εγωιστική προσέγγιση  καταφέρνει και αποδίδει ατόφια και πλήρη σε νόημα καλλιτεχνικά γλυπτά έργα τα οποία αναμένετε στο μέλλον να απασχολήσουν τους γνώστες και τους φίλους της τέχνης .

Βιογραφικά στοιχεία του καλλιτέχνη

Ο Γιώργος Ψαραδέλης γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης  , σήμερα ζει και εργάζεται στην πόλη του Ηρακλείου .

Αποφοίτησε από την σχολή εμποροπλοιάρχων και παράλληλα σπούδασε στην σχολή γραφικών τεχνών ΌΜΗΡΟΣ με δάσκαλο τον ζωγράφο Αντώνη Απέργη .

Οι εικαστική του ανησυχία των οδήγησε στο να παρακολουθήσει μαθήματα αγιογραφίας και ψηφιδωτού επί δύο χρόνια στο εργαστήριο αγιογραφίας και ψηφιδωτού του Αγίου Τίτου ενώ ταυτόχρονα έλαβε μέρος σε σεμινάρια ξυλογλυπτικής  [ θεωρητικής – πρακτικής ] στο πανεπιστήμιο Ηρακλείου .

Όμως το ανήσυχο πνεύμα του εκτός αυτών των δραστηριοτήτων τον οδήγησε  και τον παρότρυνε στο να παρακολουθήσει στο ανοικτό πανεπιστήμιο Χανίων με θέμα [ τέχνες – γράμματα – πολιτισμός  ]

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Ο Γιώργος Ψαραδέλης έχει διακριθεί πολλές φορές για το έργο του στην πολύχρονη πορεία του , ενδεικτικά θα αναφερθώ σε μερικές από τις ποιο σημαντικές διακρίσεις του

·         Στην ηλικία των επτά ετών βραβεύθηκε σε παγκρήτιο διαγωνισμό ζωγραφικής από τον ηθοποιό Antony Quinn

·         Το 2005 διακρίθηκε περνώντας βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό γλυπτικής από τον Δήμο Αγίου Νικολάου .

·         Το 2006 βραβεύτηκε για δεύτερη φορά στον πανελλήνιο διαγωνισμό γλυπτικής του Δήμου Αγίου Νικολάου .

Έργα  του δημιουργού βρίσκονται στον λευκό οίκο στις Η.Π.Α. , στην τράπεζα επενδύσεων Corporate Bank intl , στην Washington [ ΗΠΑ ] , στις εγκαταστάσεις της εφημερίδας [ Εθνικός Κήρυκας  ] στην Νέα Υόρκη , στην πρεσβεία του Ιράκ , έργα του επίσης βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές σε πολλές χώρες του κόσμου [ Ιταλία , Αγγλία , Γερμανία , Κύπρο  , Ελλάδα , καθώς και στην διαδικτυακή πύλη  www.gallery.gr .

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

ΑΤΟΜΙΚΕΣ

·         Έκθεση το 2001 στο Γυαλί Τζαμισί  στα Χανιά με την υποστήριξη της Δημοτικής Πολιτιστικής Επιχείρησης Χανίων .

·         Έκθεση  το έτος 2003 στην Ελούντα – Αγίου Νικολάου στην γκαλερί του ξενοδοχείου Elounda Beach με την υποστήριξη της διεύθυνσης του ξενοδοχείου .

·         Έκθεση   το έτος 2006 στις Γούβες Ηρακλείου στο Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης  , η έκθεση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Νομαρχίας Ηρακλείου .

·         Έκθεση το έτος 2006 στην Ελούντα στην γκαλερί του ξενοδοχείου Elounda Beach  με την υποστήριξη της διεύθυνσης του ξενοδοχείου .

·         Έκθεση με ιδιαίτερη σημασία η οποία πραγματοποιήθηκε στις 8 -5- 2008 στην Νέα Υόρκη σε χώρο που  παραχώρησε η εφημερίδα [ Εθνικός Κήρυκας  ] , η έκθεση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού  και την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών  .

·         Έκθεση στις 1-8- 2009 στο ξενοδοχείο Elounda Beach .

ΟΜΑΔΙΚΕΣ

·         Έκθεση το έτος 2004 στο εκθεσιακό κέντρο  [ ΝΕΩΡΙΑ ] στα Χανιά , την διοργάνωση έκανε το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης [ ΟΜΜΑ ] στα πλαίσια του 2ου διεθνούς   φεστιβάλ Τέχνης  υπό την αιγίδα της νομαρχίας Χανίων .

·         Έκθεση το έτος 2004 στην Πινακοθήκη Αγίου Νικολάου [ Π.Ο.Δ.Α.Ν. ] στα πλαίσια του 2ου διεθνούς φεστιβάλ Τέχνης  Touch .

·         Έκθεση μικρογλυπτικής  το έτος 2005 στην γκαλερί  [ Δεσμός ]  στο Ηράκλειο Κρήτης .

·         Έκθεση το έτος 2005 στα πλαίσια του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Τεχνών ,με τίτλο Ετερότητες – Contracts  , ο καλλιτέχνης στο συγκεκριμένο φεστιβάλ έλαβε μέρος στον 2ο Πανελλήνιο Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό  , το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στην Πινακοθήκη Αγίου Νικολάου και την διοργάνωση ανέλαβε ο πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου [ Π.Ο.Δ.Α.Ν. ] .

·         Έκθεση το έτος 2006 στα πλαίσια του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ [ Touch 2006 ] με θέμα [ η αναζήτηση της ελευθερίας ] υπό την αιγίδα του [ Π.Ο.Δ.Α.Ν. ]

·         Έκθεση το έτος 2007 Ζωγραφικής Γλυπτικής  στο ξενοδοχείο [ ATRION ] ΥΠΌ ΤΗΝ ΑΙΓΊΔΑ Της Gallery.gr με θέμα [ Η τέχνη από την δεκαετία του 50 έως και σήμερα ] .

·         Έκθεση το έτος 2007 στα πλαίσια του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ [ Touch 2007 ] υπό την αιγίδα του [ Π.Ο.Δ.Α.Ν. ] με θέμα [ το Ελληνικό Πνεύμα  ].

·         Έκθεση την 17- 12 – 2010 στην γκαλερί [ TITANIUM ]

Ο Γιώργος Ψαραδέλης είναι ένας από τους αξιολογότερους γλύπτες της εποχής μας και ένας δημιουργός ο οποίος δεν φοβάται να χρησιμοποιήσει την τέχνη του για να εκφράσει και να αναζητήσει  τα σημαντικότερα νοήματα που έχουν απασχολήσει τον ανθρώπινο πολιτισμό .

Αξίζει  πραγματικά το φιλότεχνο κοινό της Κρήτης να επισκευθεί την συγκεκριμένη έκθεση  γιατί μέσα από αυτή θα αποκομίσει πάρα πολλά , διότι ας μην ξεχνάμε ότι οι καλές τέχνες εκτός των άλλων έχουν και καθαρτικές ιδιότητες για την ψυχή μας .

 

Ιωάννης Ζωγραφάκης

Κριτικός τέχνης

Ζωγράφος

Εκδότης της πολιτιστικής και πολιτικής μηνιαίας επιθεώρησης [ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ]

Δεν υπάρχουν σχόλια: