Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ

Το νόημα αλλάζει μορφή και μετατρέπετε σε περιοδικό , ποιο συγκεκριμένα πρόκειται για ένα περιοδικό ποικίλης ύλης το οποίο ως κεντρικό πυρήνα του θα έχει θέματα που άπτονται του πολιτισμού της πολιτικής της οικονομίας  των τεχνών και γενικά στόχος του είναι να καλύψει όλο το φάσμα των ενεργειών του ανθρώπινου πολιτισμού .

Πρόκειται με άλλα λόγια για μία πολιτιστική και πολιτική επιθεώρηση που εκτός των κεντρικών θεμάτων του θα έχει και θέματα που αφορούν την τεχνολογία τα ταξίδια την υγεία την ομορφιά αλλά και πολλά άλλα .

Το παρόν άρθρο θα ήθελα να μπει στην ύλη του περιοδικού το οποίο αναμένετε να κυκλοφορήσει στα τέλη Ιουλίου η στις αρχές Αυγούστου όμως οι εξελίξεις τρέχουν με ραγδαίους ρυθμούς κάτι που κάνει επιτακτική την ανάγκη της άμεσης ενημέρωσης του κοινού μέσα από το συγκεκριμένο μπλόκ .

Όταν  υπεγράφει το πρώτο μνημόνιο έγινε για να σωθεί η χώρα από την χρεωκοπία , το άσχημο είναι ότι όπως όλα δείχνουν οι ιθύνοντες και οι εισηγητές αυτού του σχεδίου γνώριζαν εκ ‘ των προτέρων ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί .

Το χρέος αυξήθηκε υπεγράφει στην συνέχεια για τον ίδιο λόγο το μεσοπρόθεσμο και τώρα καταλήξαμε να μιλάμε για επιλεκτική χρεωκοπία ως την μόνη λύση για το πρόβλημα , όμως αυτή την στιγμή ελάχιστοι γνωρίζουν τι σημαίνει επιλεκτική χρεωκοπία και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της στον Ελληνικό λαό .

Ο Υπουργός οικονομικών κος Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε τον λατινικό όρο για την επιλεκτική χρεωκοπία διότι στα Ελληνικά η μετάφραση δεν μπορεί να είναι ακριβής με αποτέλεσμα να υπάρχουν παρανοήσεις και πιθανός να επικρατήσει πανικός στους πολίτες .

Όμως εάν δούμε την λατινική λέξη [ selective default  ] η ακριβής απόδοσή της στα Ελληνικά είναι  επιλεκτική χρεωκοπία οπότε φαίνετε ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που στα χέρια τους κρατάνε την μοίρα αυτού του τόπου παίζουν με τις λέξεις .

Αξίζει λοιπόν στην συνέχεια να δούμε τι ακριβώς σημαίνει επιλεκτική χρεωκοπία και ποιες μπορεί να είναι οι πιθανές επιπτώσεις για όλους μας .

 

ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ

Θεωρητικά η επιλεκτική χρεωκοπία  δεν έχει τις συνέπειες της πτώχευσης . Όταν μια χώρα εισάγετε στο καθεστώς της επιλεκτικής χρεωκοπίας δεν καλύπτει κάποιες υποχρεώσεις της προς τους πιστωτές της για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα , όμως συνεχίζει να πληρώνει τις άλλες της υποχρεώσεις .

Αυτό στην περίπτωσή μας  θα οδηγήσει στην έκπτωση μέρους των εγγυήσεων που έχουν καταθέσει στην ΕΚΤ οι Ελληνικές τράπεζες  και όταν συμβεί αυτό θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός έκτακτης ρευστότητας [ emergency liquidity assistance – ELA ]  ο οποίος θα εξασφαλίσει για ένα διάστημα την ρευστότητα .

Υπάρχει και το ακραίο σενάριο να μπει πλαφόν στις αναλήψεις όμως όπως και να έχει , η Ελλάδα μέσα σε αυτό το καθεστώς θα είναι τελείως ανήμπορη .

Το πόσο θα διαρκέσει η επιλεκτική χρεωκοπία εξαρτάτε από την ΕΚΤ και από το αν θα συνεχίσει να δέχεται τα Ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση .

Η ΕΚΤ απειλεί ότι εάν η Ελλάδα επιλέξει τον δρόμο της επιλεκτικής χρεωκοπίας τότε η ίδια θα σταματήσει   να παρέχει ρευστότητα στις Ελληνικές τράπεζες , πιθανός η στάση της ΕΚΤ θα αλλάξει , εάν όμως δεν συμβεί αυτό τότε υπάρχουν δύο σενάρια

1.       Η Ελλάδα θα μπει στο καθεστώς αυτό για 2-3 μήνες και αυτό θα σημαίνει ότι οι τράπεζες θα αντέξουν οπότε δεν θα υπάρξουν πραγματικές επιπτώσεις στην Ελληνική οικονομία.

2.       Εάν η  επιλεκτική χρεωκοπία διαρκέσει περισσότερο τότε οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα ρευστότητας και αυτό θα έχει άμεσο αντίκτυπο στους πολίτες οι οποίοι πλέον θα αντιμετωπίσουν πραγματικά προβλήματα .

Εάν εφαρμοσθεί το δεύτερο σενάριο τότε η Ευρωζώνη θα πρέπει να παράσχει στην Ελλάδα ακόμα μεγαλύτερη βοήθεια με αποτέλεσμα να θέσει ακόμα ποιο σκληρούς όρους η ακόμα και την άνευ όρων παράδοση της χώρας .

Το ερώτημα που τίθεται αυτή την στιγμή είναι γιατί δεν επέλεξαν αρχικά οι υπεύθυνοι αυτή την λύση και περίμεναν η Ελλάδα να αποδυναμωθεί τόσο αναγκαζόμενη επί ένα και πλέον χρόνο να πληρώνει το πρώτο μνημόνιο .

Αυτή την στιγμή η χώρα τελεί υπό κατάληψη , την ποιο πονηρή και επικίνδυνη μορφή της διότι δεν έγινε ούτε με όπλα αλλά ούτε και με την ανατροπή του προηγούμενου  καθεστώτος αλλά με την σταδιακή οικονομική και ψυχοπνευματική αποδυνάμωση των Ελλήνων υπό την αιγίδα της αλλοτριωμένης και παρερμηνευμένης δημοκρατίας την οποία επί πολλά έτη κακοποιούν οι δημοκρατικά εκλεγμένοι  ηγέτες μας δυστυχώς με την βοήθεια και του λαού ο οποίος άφησε την τύχη του στα χέρια τόσο [  λίγων ] ανθρώπων .

Γ.Ζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: