Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Ο φόβος της ανυπαρξίας

Ο φόβος της ανυπαρξίας

 

Από την ώρα που θυμάται κανείς τον εαυτό του θυμάται εκτός των άλλων και πράγματα που τον συγκινούν , πράγματα που αγγίζουν την ψυχή του και του δίνουν ένα νόημα , μία απόχρωση λίγο ποιο όμορφη στην ζωή του .

Οι εμπειρίες που αποκτά από όλες τις απορροές του περιβάλλοντος του καθώς και η εσωτερική του γνώση που ορίζει  το αδιευκρίνιστο χαοτικό περιεχόμενο του  γεννά μέσα στην ύπαρξη του επιθυμίες όνειρα και προσδοκίες .

Όταν ένας νέος άνθρωπος  συναντά τον κόσμο και φεύγει από την ψευδαίσθηση της ασφάλειας , μένει μόνος αισθάνεται γυμνός και τόσο ασήμαντος μπροστά στο θηρίο που καλείται να αντιμετωπίσει το οποίο έχει πολλά ονόματα και πολλές μορφές αλλά μία μόνο αποσκόπηση να σε αναλώσει .

Ξυπνάει κανείς μέσα σε αυτόν τον αδηφάγο και άγριο κόσμο και καταλαβαίνει ότι όλα όσα μικρός είχε σκεφθεί και ονειρευτεί δεν είναι τίποτε άλλο για το θηρίο αυτό εκτός από ανώφελες σκέψεις οι οποίες πρέπει επιγόντος να ξεχαστούν και να θεωρηθούν παιδικές και αφελείς , όμως αυτές οι ανώφελες και τόσο κατακριτέες σκέψεις είναι αυτές που μπορούν να δώσουν νόημα στην ζωή μας ανεξάρτητα από το πόσο αφελείς θεωρούνται από την [ παραγωγική κοινωνία ] και όποιος αποφασίζει να κρατήσει αυτόν τον θησαυρό στην ζωή του αναγκάζετε να απολογηθεί όχι γιατί κάνει κάτι κακό αλλά γιατί αυτή του η απόφαση να κρατήσει τον εαυτό του προσβάλει την επιβαλλόμενη από τρίτους κοινή λογική  .

Πολλοί άνθρωποι που έχουν επιλέξει αυτόν τον δύσκολο και μοναχικό δρόμο κατέληξαν σε κάποια γωνιά του δρόμου διότι αυτό που τους όριζε , αυτό που ήταν ικανοί να κάνουν ήταν μόνο αυτό που η συνείδηση και η εσωτερική βούληση τους επέβαλε και έτσι πλήρωσαν το τίμημα της ανυπαρξίας με τον υλικό και βιολογικό εξευτελισμό τους .

Οι περισσότεροι άνθρωποι αναγκάστηκαν αλλά κατάφεραν να απαλλαχτούν στο τέλος από αυτές τις ανώφελες σκέψεις χωρίς να φαίνετε τουλάχιστον εξωτερικά η ζημιά που είχε συμβεί σε αυτούς  , σιγά σιγά  η ζωή τους έγινε προβλέψιμη και μικρή , μπήκε στα [ λογικά ] όρια που πρέπει κάθε συνειδητός πολίτης να βρίσκετε και έτσι  αυτή η καταθλιπτική λογική τον βολεύει στα μέτρα της απορροφώντας από μέσα του όλες τις άγριες εξάρσεις και όλη αυτή την ζωογόνα και υπεύθυνη για ότι καλό και ότι κακό έχει να επιδείξει ό άνθρωπος ζωική και εμπνευσμένη ενέργεια που ως παιδί ήταν αυτή που τον συντρόφευε και του έδινε την ξεχασμένη του χαρά .

Υπάρχει και μια Τρίτη κατηγορία ανθρώπων , ίσως αυτή είναι η μεγαλύτερη μειοψηφία όμως αυτή άντεξε και κράτησε τα ιερά της όνειρα αποφάσισε να πορευθεί με αυτά και τελικά κατάφερε , ίσως πειρατικά αλλά τα κατάφερε , το επαναλαμβάνω να ανέβει στην ράχη του θηρίου και να το ημερεύσει .

Το νόημα όλης αυτής της μικρής [ ανώφελης ] παρουσίασης είναι όχι να αναδείξει το πρόβλημα της εσωτερικής ανυπαρξίας που οι περισσότεροι άνθρωποι την έχουν αποδεχθεί λόγο της υποτιθέμενης ασφάλειας που παρέχει αλλά να προτείνει διεξόδους από αυτό τον φαύλο κύκλο .

Το νόημα σε λίγο καιρό θα αναβαθμιστεί  και από ένα απλό ιστολόγιο θα μετατραπεί σε ένα περιοδικό το οποίο θα αναζητήσει μέσα από κάθε πτυχή της ύπαρξης αυτό που λέει και ο τίτλος του δηλαδή το νόημα , την ουσία όλων αυτών που δίνουν αξία και χρώμα στην ζωή μας .

Αυτός ο σκοπός είναι δύσκολο να επιτευχθεί όμως όχι αδύνατον διότι το νόημα μέσα σε αυτό το πλαίσιο σκοπεύει να δώσει την ευκαιρία σε νέους ειδικά ανθρώπους οι οποίοι έχουν επιτύχει με την αξία τους ένα σημαντικό έργο το οποίο δεν μπορούν να το προβάλουν πουθενά διότι δεν έχουν τα μέσα για αυτό τον σκοπό , ίσως αυτή η κίνηση βοηθήσει νέους ανθρώπους να ακολουθήσουν τα όνειρά τους σε όποιον τομέα και εάν δραστηριοποιούνται  [ επιστήμες , τεχνολογία , εμπόριο , εικαστικές τέχνες , κινηματογράφος θέατρο , ποίηση , συγγραφή , ομάδες που έχουν ως κίνητρο  την δημιουργία και την γέννηση μίας καινούριας ιδέας .

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το νόημα φιλοδοξεί να δημιουργήσει μία ανεξάρτητη και αυτόνομη κοινότητα χωρίς εξαρτήσεις και υποκινούμενα συμφέροντα η οποία  βοηθήσει νέους ανθρώπους να μην χάσουν αυτό το πολύτιμο αγαθό που λέγεται όνειρο .

Όσοι διαβάσατε το κείμενο μέχρι εδώ ίσως είσαστε από αυτούς που δεν έχουν ακόμα παραδοθεί στην ανυπαρξία τους  και ελπίζουμε να είστε πολλοί .

Η προβολή μέσα από το ηλεκτρονικό αλλά και από το έντυπο περιοδικό αυτών των προσπαθειών είναι δωρεάν απαραίτητη όμως προϋπόθεση είναι το έργο που θα προβληθεί μέσα από τον χώρο του περιοδικού σε όποια κατηγορία και εάν ανήκει να είναι πρωτότυπο ποιοτικό και αξιόλογο όχι δηλαδή τραβηγμένο από τα μαλλιά και αρπακολλιτζίδικο  

Πολύ σύντομα θα ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια και στα πλαίσια της το νόημα ενδιαφέρετε να έρθει σε επαφή με ανθρώπους που έχουν και γνωρίζουν ότι έχουν ένα αξιόλογο έργο να δείξουν στο mail tonoima@gmail.com και στο τηλέφωνο 6944334614 αφήνοντας όνομα και στοιχεία επικοινωνίας και μία μικρή περίληψη της ιδέας η του καλλιτεχνικού έργου που έχουν δημιουργήσει .

Περισσότερες πληροφορίες σε λίγες μέρες

Γ.Ζ. Εκδότης – διευθυντής του περιοδικού [ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ]

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: